Norrekås, 31 oktober.

 

 

Har du några frågor om fåglar?  Skriv din fråga längst ner på sidan!

 

Ängspiplärkan har observerats vid Risteören. Är inte det en flyttfågel? Fröätare väl.
Hälsningar
Kjell Åström

 

Ängspiplärkan är en flyttfågel, det stämmer bra! Men mindre antal stannar dessutom varje år i södra Sverige. Denna vinter förmodligen ganska många, eftersom det varit milt och snöfritt tills nyligen. Då finns ängspiplärkorna utspridda på många håll i inlandet, och de blir inte helt lätta att hitta eftersom de finns än här än där, ofta på platser som fågelskådare kanske inte besöker. Men då det knäpper till och blir kallt, och det framför allt kommer snö, trycks fåglarna ut till kusten, där det fortfarande finns möjlighet att hitta insekter. För det är den dieten ängspiplärkan lever av snarare än fröer.

Magnus Ullman, 7 februari 2012

 

----------

 

Hej! Har noterat den stora variationen på trut. Är det "nytt" s.a.s. eller har nya, ex. kaspisk trut också funnits tidigare?
God fortsättning på en fin sida!
Kjell Åström, Örnahusen

 

Enstaka kaspiska trutar och medelhavstrutar har säkerligen letat sig till Sverige – och i första hand kanske Österlen – i långliga tider. Men den mycket kraftiga ökning av kaspisk trut och betydligt måttligare ökning av medelhavstrut vi upplevt sedan mitten av 1990-talet hänger definitivt samman med att arterna ökat och brett sig vidare norrut, kaspisk trut i första hand från Ukraina och medelhavstrut från Sydeuropa. I takt med att dessa arter i allt högre grad visade sig i Central- och Nordeuropa lärde sig också ornitologerna hur man skiljer dem åt och hur man skiljer dem från gråtrut.

Magnus Ullman, 17 januari 2012

 

----------

 

Magnus Ullman tar ju makalöst fina fågelfoton.  Jag skulle gärna vilja veta hur han bär sig åt, utrustning mm.
Planerar ni någon fågelfotokurs med Magnus?  Själv fotar jag inte så mycket fågel men desto mer vilt framförallt rådjur. Och jag tror vilt- och fågelfoto har mycket gemensamt.
Jan Samson, Öland

 

Tack för vänliga ord, Jan!

   Jag fotar alltid med Nikon och de allra flesta bilderna på www.faglarosterlen.se är tagna med ett 500/4-objektiv utan konverter, några av dem också med 300/2,8 utan konverter eller med 1,4x eller 1,7x konverter. Jag har använt olika hus, men de allra flesta bilderna är tagna med D300.

   Hur jag bär mig åt? Tja, det handlar mest om mycket tid i fält, väntan och tålamod. Samt någon gång kanske förutse var det kan dyka upp fåglar (så att man står eller sitter still och tyst redan innan de kommer dit).

   Ingen fågelfotokurs är planerad just nu. Men det kanske kommer.

Magnus Ullman, 21 december 2011

 

----------

 

Vi började mata fåglarna i vår trädgård i slutet av nov. Vi har fröautomat, talgbollshållare och separat fågelbord, som vi "laddar" med vildfågelfrön,nötter,solrosfrön och äpplen. Vi är noga med att se till att det aldrig är tomt på något ställe, ändå händer samma sak varje år - efter ett tag (som nu i början av jan) har vi inte många fågelgäster på besök och vi saknar dem!! Hur kommer det sig? För några veckor sen hade vi talgoxar, blåmesar, gråsparvar, pilfinkar, bofinkar, grönfink och rödhake på besök! Nu är det "bara" några koltrastar som håller till godo.
  Finns det någon förklaring??
Helge och Gunnel Hallström, Simrishamn

 

En lika vanlig som svårbesvarad fråga – detta är nog ett fenomen som alla fågelmatare upplevt. Gissningsvis spelar två faktorer in. 1) Även om er fågelmatning är synnerligen riklig har era besökare andra bra platser där de också kan äta. 2) Säkerheten är viktig och förutom katter utgör sparvhöken den största faran i en småfågels liv. Om fåglarna – av någon anledning – slagit sig ner på en annan matplats och de upplever den som säker stannar de kvar där... åtminstone tills vidare.

  Inget fullständigt svar, men sannolikt en del av detta som vi alla uppfattar som ett mysterium. Ytterligare en komponent som förmodligen spelar in är att fåglarna tycks ha större behov av fågelbord inte bara när det fallit mycket snö utan också när det är kallt. Många har upplevt att vid en köldknäpp är det plötsligt trängsel kring fågelbordet.

  Med andra ord: att fåglarna håller sig borta beror nog inte på att det är något "fel" på er fågelmatning utan på andra omständigheter. Men en sak är säker: fåglarna kommer tillbaka!

Magnus Ullman, 7 januari 2011



 

 

Har du någon fråga om fåglar?  Ställ den här!

Din e-postadress

 

 

Foto: Magnus Ullman. Samtliga fotografier på www.faglarosterlen.se är tagna på Österlen.